Awas! Mee kuning bahaya.

1comments

Mee kuning yang mengandungi Asid Borik dan Ezchericia Coli (E. Coli sebut E-Kolai). Asid borik merupakan bahan kimia yang digunakan untuk mencuci fungus dan kulat. Digunakan sebagai detergen untuk mencuci bahagian sulit manusia. Jika anda sudah membeli Mee kuning sila buat eksperimen kendiri dengan merendam sedikit mee dalam air kunyit. Jika air kunyit bertukar menjadi merah, ini bermakna terdapat asid borik di dalam mee yang digunakan untuk memastikan mee tidak berkulat. Asid borik boleh menyebabkan barah @ kanser. E. coli pula merupakan kuman yang terdapat dalam najis manusia dan haiwan. Boleh menyebabkan keradangan usus dan keracunan makanan. Menyebabkan dihidrasi, cirit-birit dan boleh membawa maut.
Share this article :

+ comments + 1 comments

30 November 2013 at 7:44 am

salam..saya anda merupakan seorang pengusaha mee kuning sejak lebih dari 25 tahun lepas. Persoalan saya pada anda, cikgu2 dan pelajar semua, dari mana anda dapat kaedah yang mengarut ni? Saya rasakan apa yang anda katakan ini ibarat 'menabur pasir dalam periuk nasi kami, pengusaha2 mee kuning. Cuba ambil air kapur dan campurkan sedikit kunyit, dan lihatlah hasilnya. mee saya pun merah bila dicampurkan dengan kunyit, tp kenapa Kementerian Kesihatan tak memberikan apa komen setelah sample diambil dr premis perniagaan kami melalui lawatan mengejut ke kilang kami. maaf, tp sblm keluarkan apa kenyataan, buat kaji selidik betul2 dulu. harap anda dapat rujuk kepada KKM. AWAS! ANDA MUNGKIN AKAN DIDAKWA!!!!!

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. SK Tg Piandang - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger